2024. jan 12.

Erdőhorváti Kovács Műhelye: A Kézzel Formált Múlt Emlékezete

írta: Erdőhorváti
Erdőhorváti Kovács Műhelye: A Kézzel Formált Múlt Emlékezete

Erdőhorváti Kovács Műhelye: A Kézzel Formált Múlt Emlékezete

na2353b_1.jpg

Kép: Erdőhorváti kovácsműhely

Forrás: Herman Ottó Múzeum, Nép Építészeti Archívum

Az elmúlt századok során a vidéki kovácsműhelyek kulcsszerepet játszottak a helyi közösségek életében, beleértve Erdőhorvátit is. A kovácsmesterség hagyományosan meghatározó volt a falusi életben, különböző vas- és fémtermékek előállításával, mint például mezőgazdasági eszközök, kerti szerszámok, lópatkók és háztartási tárgyak. Ezek a termékek elengedhetetlenek voltak a mindennapi élethez, és a kovácsmester ügyessége biztosította, hogy a helyi közösség minden igényét kielégíthessék.

A kovácsműhelyek nemcsak gazdasági funkciót láttak el, hanem gyakran a falusiak találkozási pontjai is voltak. Emberek gyűltek össze ezeken a helyeken, hogy beszélgessenek, tapasztalatokat cseréljenek és megvitassák az aktuális eseményeket. A kovácsmester, mint a közösség kulcsfontosságú személyisége, központi szerepet játszott a közösségi életben, és a kovácsműhelyek informális találkozási területként is szolgáltak.

Erdőhorváti kovácsműhelye hozzájárult a helyi gazdaság fejlődéséhez és a közösség egységéhez. Bár a kovácsmesterség szerepe a modernizációval és az ipari fejlődéssel fokozatosan csökkent, a kovácsműhelyek hagyománya és öröksége továbbra is életben marad. Ezek a helyek emlékeztetnek a falusi élet egykori virágzó időszakaira, és az itt élők büszkén őrzik a múlt emlékét.

A felújított Kovács Műhely Erdőhorváti központjában található, és elkötelezve magát a helyi történelem és kovácsmesterség emlékének. Az épület története egészen 1932-ig nyúlik vissza, amikor Sajgó Mátyás kovácsmester létrehozta ezt a masszív alkotást. Az épület pácai kőből készült, mely sárral van rakva, és az alapja döngölt földből készült.

A kovácsműhelyben folyó élet mind szakmai, mind társadalmi értelemben központi szerepet játszott a helyi közösségben. Sajgó Mátyás, a műhely tulajdonosa, nemcsak a saját családjának, hanem az egész közösségnek is dolgozott. A műhelyben készült termékek, mint a lópatkók, kertészeti eszközök és egyéb fémtermékek, szolgáltatták az itt élők számára a mindennapi élethez szükséges eszközöket.

Az épület számos funkciót ellátott, beleértve a találkozási és tanácskozási területet, valamint az eszközök és termékek raktáraként szolgáló padlást. A kovácsmesterség hagyományai és a kovácsműhelyek jelentősége a modernizációval ugyan csökkent, de a helyi lakosok továbbra is büszkék a múltjukra és azokra az értékekre, amelyeket a kovácsok képviseltek és örökítettek tovább.

4_720x481.jpg

Szólj hozzá

vidék zempléni Zemplén Erdőhorváti Tokaj-Hegyalja külöleges