2024. okt 17.

1930-as ritka fotó Erdőhorvátiból: Fedezd fel a Báró Waldbott család legendás vadászatát a Zemplén szívében!

írta: ETCcrew
1930-as ritka fotó Erdőhorvátiból: Fedezd fel a Báró Waldbott család legendás vadászatát a Zemplén szívében!

erdohorvati_vadaszat_a_zempleni_hegyek_kozott_tokaj_borvidek_mellett_vaddiszno_vadaszat_baro_wladbott_tortenelmi_szemely_tolcsva_erdohorvati_turazas.jpgA történelem lenyűgöző pillanatai és a táj szépsége gyakran kéz a kézben járnak, és Erdőhorváti, a Zempléni hegység egyik rejtett kincse, ezt tökéletesen példázza. Erdőhorváti neve talán kevesek számára ismerős, ám a település és környéke egyedülálló természeti kincseket és történelmi érdekességeket rejt, amelyeket most egy különleges fotón keresztül hozunk közelebb. Ez a ritka kép 1930-ban készült egy emlékezetes vadászat alkalmával, ahol a vadászati kultúra és a természet szeretete találkozik.

Erdőhorváti és a Zemplén történelmi vadászati hagyományai

A Zempléni hegység különleges helyet foglal el Magyarország vadászati történelmében. A Zemplén, a természetvédelmi területként számon tartott hegyvidék, nemcsak természeti szépségeiről híres, hanem kiváló vadászati lehetőségeiről is. A 20. század elején Erdőhorváti és környéke központi helyszíne volt a vadászatoknak, amelyek gyakran társasági eseményekké váltak.

A ritka fotó, amely 1930-ban készült, egy ilyen társasági eseményt örökít meg. Báró Waldbott Kelemen erdőhorváti birtoka adott otthont egy emlékezetes hajtóvadászatnak, amelyen két hatalmas vadkan esett áldozatul. Az egyik vad 180 kilogrammot nyomott, és Wlassich Ernő honvédezredes ejtette el. A másik, még nagyobb példány, amely meghaladta a 200 kilogrammot, Richnavszky Oszkár őrnagy nevéhez fűződik.

erdohorvati_vadaszat_a_zempleni_hegyek_kozott_tokaj_borvidek_mellett_vaddiszno_vadaszat_baro_wladbott_tortenelmi_szemely_tolcsva.png

Kik vettek részt a vadászaton?

A vadászaton részt vevő vadászurak között a kor híres személyiségei is ott voltak, akik közül sokan nemcsak vadászként, hanem társadalmi szereplőként is ismertek voltak. A fotón balról jobbra láthatók: Richnavszky csendőrőrnagy, Bertalan Kálmán földbirtokos, Vitéz Fábry György csendőrszázados, Harsányi Gyula táblabíró, br. Waldbott Kelemen, br. Waldbott Frigyes, az uradalom cseh megszállott részének jószágigazgatója, Vitéz Vén Zoltán honvédszázados, Vlacsics Ernő honvédezredes, Komjáthy Oszkár honvédalezredes és Bazsó Imre uradalmi főerdész.

Ez a társaság a magyar vadászati kultúra elitjéhez tartozott, akik számára a vadászat nemcsak sport volt, hanem egyfajta társadalmi esemény, ahol a természet szeretete és a közösségi élet fonódott össze. A vadászat ilyen típusú rendezvényekké vált a Zemplénben és az egész Tokaji Borvidék környékén is.

Erdőhorváti és a Zemplén vadászati kultúrája

Erdőhorváti és a Zempléni hegység nemcsak a vadászati lehetőségeiről híres, hanem lenyűgöző természeti tájairól is, amelyek az év minden szakában elvarázsolják a látogatókat. Az őszi hónapokban különösen lenyűgöző a táj, amikor az erdők színesbe borulnak, és a friss levegő átjárja a hegyeket. A Zemplén a vadászok számára mindig is paradicsom volt, hiszen a terület változatos vadállománya lehetőséget nyújtott a legkülönfélébb vadászati formákra. A hegység gazdag erdeiben vaddisznók, szarvasok és őzek is megtalálhatók, amelyeket a korabeli vadászatokon gyakran ejtettek el.

A Tokaji Borvidék és vadászat kapcsolata

Nem lehet beszélni Erdőhorvátiról és a Zemplénről anélkül, hogy ne említenénk meg a Tokaji Borvidéket, amely a világörökség része. A vadászatok gyakran összekapcsolódtak a borvidékkel, hiszen a vadászatot követő fogadások és lakomák rendszerint a környékbeli borokkal kerültek megrendezésre. Tokaj, Mád, Tarcal és a Tokaji Borvidék más falvai mind-mind részei ennek a történelmi kapcsolódásnak.

Az olyan történelmi városok, mint Sárospatak és Sátoraljaújhely, szintén a vadászatok központi helyszínei voltak, hiszen ezek a települések nemcsak kulturális központok, hanem kiváló kiindulópontjai a Zemplén erdőségeiben tett vadászatoknak is. Sárospatak híres reneszánsz várkastélya nemcsak a történelmi jelentőségéről ismert, hanem arról is, hogy itt is rendeztek nagy vadászatokat.

Meglepő történelmi adatok és érdekességek

A Zemplén hegység vadászati múltjához kapcsolódó egyik legérdekesebb tény az, hogy a 19. században és a 20. század elején nemcsak a helyi nemesség, hanem gyakran külföldi vendégek is részt vettek a vadászatokon. Többek között osztrák és német vendégek is előszeretettel látogatták Erdőhorvátit és a Zemplén vadászterületeit, amelyek akkoriban is híresek voltak gazdag vadállományukról.

Egy másik érdekesség, hogy a vadászatokon ejtett vadak pontos súlyát mindig dokumentálták. Például az 1930-as vadászat két vaddisznója közül az egyik 180 kg, a másik több mint 200 kg volt – ez szokatlanul nagy példányoknak számítottak, még akkor is, amikor a vadászatok csúcspontjukon voltak. Az ilyen vadak elejtése különleges trófeának számított, és gyakran kiemelkedő társadalmi státuszra utalt.

Erdőhorváti és a Zemplén modern turizmusa

Manapság Erdőhorváti és a Zempléni hegység már nemcsak a vadászok, hanem a turisták számára is vonzó úti cél. A természetjárás, a túrázás és a borászat egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy a térség egyre népszerűbbé váljon. A Zempléni hegység különleges természeti adottságai, a vadászat történelmi öröksége és a Tokaji Borvidék világörökségi státusza mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a vidék újra felfedezésre vár.

erdohorvati_vadaszat_a_zempleni_hegyek_kozott_tokaj_borvidek_mellett_vaddiszno_vadaszat_baro_wladbott_tortenelmi_szemely_tolcsva_erdohorvati_turazas.jpg

Azok számára, akik a történelem és a természet szerelmesei, Erdőhorváti egy különleges hely, ahol a múlt és a jelen találkozik. A falu közelében található természeti kincsek, mint a Zemplén erdői és a Tokaji Borvidék, megannyi lehetőséget kínálnak a felfedezésre.

A Zempléni hegység jövője

A Zemplén vadászati hagyományai és természeti szépségei ma is élénken élnek, és a térség gazdasági fejlődése is egyre inkább a turizmusra összpontosít. A modern látogatók számára a vadászat helyett inkább a természetjárás, a túrázás és a borászat kínál különleges élményeket. Erdőhorváti és a környező települések, mint Mád, Tarcal, Sárospatak és Sátoraljaújhely, mind kiváló kiindulópontok a Zemplén felfedezéséhez.

Szólj hozzá

blog utazás magyarország tokaj vallás túra természet természetvédelem gasztronómia vadászat tokaji bor perec nature vidék sátoraljaújhely sárospatak tokaji aszú skanzen hegység zempléni Zemplén Erdőhorváti Tokaj-Hegyalja