2024. jan 04.

Erdőhorváti Perec: Kulináris Utazás a Tokaj-Hegyaljai Ízek Világában

írta: Erdőhorváti
Erdőhorváti Perec: Kulináris Utazás a Tokaj-Hegyaljai Ízek Világában

Egy ropogós falat, egy időutazás a XVII. századba, és egy kis falu, melynek neve Erdőhorváti. Ez a hely nem csupán a híres erdőhorváti perecről ismert, hanem egy lenyűgöző kulináris és történelmi utazásról is szól.

Erdőhorváti_Perec_dgy_13730.jpg

Már a 17. századtól kezdve különféle városokban önálló céhek foglalkoztak perec készítésével. Általában a parasztasszonyok specializálódtak a perecsütésre és az elkészült termékek értékesítésére. A perecsütő központok piacterületei gyakran pontos földrajzi határokat követtek. A legnagyobb perecsütő központok közé sorolhatóak Erdőhorváti (Tokaj-Hegyalja), Debrecen, Somodi (Abaúj-Tolna) és Kapuvár (vert perec, rábaközi perec).

Az erdőhorváti perec készítésének hagyománya már a 17. század utolsó évtizedeitől eredeztethető, ám csak a XIX-XX. század fordulóján vált nyilvánvalóvá, hogy Erdőhorváti kifejezetten kiemelkedő szerepet vállal a perecsütés európai központjaként.

A 20. század folyamán Erdőhorváti nem csupán megerősítette, de kifejezetten jelentős perecsütő központtá vált. Mintegy 15-20 perecsütő család tevékenykedett a régióban, főleg Tokaj-Hegyalja vásárait látogatva. Az 1945 előtti időszakban gyakori volt, hogy 4-5 perecsütő család egyesült, és szekerekkel mentek alapanyagot vásárolni. Még a hátaló ruhákban (ajda) történő értékesítés sem volt ismeretlen számukra, és így akár vasúton is kínálták termékeiket. Az erdőhorváti perecek az 1950-60-as években is szilárdan jelen voltak a Tokaj-Hegyalja vásárain, ahol Miskolctól Sátoraljaújhelyig kocsmák és élelmiszerüzletek egyaránt vásárolták és árusították a keresett terméket. Az erdőhorváti perec fogyasztása tovább terjedt, és nemcsak hazánk határain belül maradt – például az 1960-as években a Krakkói nagy piacon egy kifejezetten nagy stand szolgáltatta a perec iránt érdeklődőknek a lehetőséget. A mai forgalom már alacsonyabb.

Az eredeti Erdőhorváti Perec receptje ma is hétpecsétes titok, csupán néhány család birtokolja, és gondosan őrzi azt. Annak ellenére, hogy az interneten található néhány információ, ezek feltehetően tévesek, hiszen a valódi receptet még mindig szigorúan őrzik.

Erdőhorváti_Perec_dgy_13744.jpg


Fennmaradt egy múltbéli videó, mely röviden bemutatja a perecsütés folyamatát. A felvétel egy autentikus perecsütő asszony konyhájába vezet bennünket Erdőhorvátiban, ahol a különleges gasztronómiai élmény titkait ismerhetjük meg. Az erdőhorváti perecsütés folyamatát ma is élvezhetjük, hiszen megtekinthető a Szentendrei Skanzenben berendezett Erdőhorváti lakóházban. A kis falu, mely Sárospatak közelében található, nemcsak az eredeti perecről híres, hanem elismert a Tokaj-Hegyalja borairól is, melyek tökéletesen párosulnak a perec tradicionális, semleges ízvilágával.



A böjti perec nevéből eredően a böjti időszakban készült. Az eljárás lényege, hogy az összetört böjti perecet vízben áztatták, majd túrót, diót, lekvárt vagy mákot és mézet tettek rá. Az erdőhorváti perec iránti érdeklődés kiemelkedő a Bodrogköz, Tokaj-Hegyalja és az abaúji Hegyköz (Északkelet-Magyarország) görög katolikus közösségei körében. A hagyományt tisztelő görög katolikusok napjainkban is részesülnek a megöntött, kevés olajjal ízesített perecből, melyet cukorral vagy savanyú káposztával fogyasztanak. A tojásos perec ma főként helyi és régiós vásárokon, valamint hagyományőrző rendezvényeken kerül forgalomba.

Erdőhorváti_perec

Erdőhorváti, ahol a gasztronómia és a természet összhangban találkozik, nem csupán az ízletes kulináris különlegességeiről híres, hanem lenyűgöző hegyvidéki környezetéről is, ami a turisták egyik kedvelt célpontjává teszi. A település nyugodt atmoszférája és festői tája kellemes pihenésre és kikapcsolódásra csábítja a látogatókat.

Erdőhorváti környékén számos különleges túraútvonal található, amelyek lehetőséget nyújtanak a Zemplén hegyvidék rejtett kincseinek felfedezésére. A kristálytiszta levegő és a csendes erdei ösvények ideálisak a kellemes kirándulásokhoz, ahol a természeti szépségek mélyebb megismerése várja a látogatókat.

A turisták élvezhetik a helyi gasztronómiai élményeket, majd kikapcsolódhatnak a környék kényeztető wellness lehetőségeiben. Az idilli környezet, a szelíd dombok és a csendes erdők egyaránt hozzájárulnak a városka varázsához, teremtve egy ideális környezetet a kikapcsolódáshoz.

A hegyek magaslati pontjairól lenyűgöző panoráma tárul elénk, miközben elfeledjük a mindennapi élet zaját és stresszét. Erdőhorváti így válik egy olyan helyszínné, ahol a gasztronómia és a természet összefonódik, létrehozva egy felejthetetlen élményt mindazoknak, akik felkeresik ezt a varázslatos falut.

 

Szólj hozzá

blog utazás magyarország tokaj természet természetvédelem gasztronómia tokaji bor perec nature vidék sátoraljaújhely sárospatak tokaji aszú zempléni Zemplén Erdőhorváti Tokaj-Hegyalja külöleges