2024. jan 05.

Vidéki Varázslat: Erdőhorváti Lakóház a Népi Kultúra Tükrében

írta: Erdőhorváti
Vidéki Varázslat: Erdőhorváti Lakóház a Népi Kultúra Tükrében

Látogatás a Szentendrei Skanzenbe

Az Erdőhorváti lakóházat részletesen felfedezhetjük a Magyarország népi építészete és kultúrája című segítségével a Szabadtéri Néprajzi Műzeumben berendezett Erdőhorváti lakóház útján. A Zemplén szívében elhelyezkedő Erdőhorváti község és annak történelmi lakóháza kerül a középpontba, büszkélkedve a tokaji borvidékhez tartozó települések közötti különleges helyzetével. A környék gazdag múlttal rendelkezik, ami elengedhetetlen része a magyar nemzeti kultúrának.

Erdőhorváti_lakóház_skanzen.png

A Szentendrei Skanzen, másnéven a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma. Az 63 hektáros területén a magyar nyelvterület népi építészete, lakáskultúrája, gazdálkodása és életmódja elevenedik meg a látogatók előtt. Az állandó kiállítás eredeti és áttelepített, valamint hiteles másolatokban megépített épületeken keresztül mutatja be a vidéki örökséget, különböző tájegységekre szegregálva. A kiállítás időben az 18. század közepétől a 20. század közepéig terjed.

Az Észak-magyarországi falu (I.) szekciójában található az Erdőhorváti, mint I-11.Lakóház. Ajánlom a Skanzen rövid videóját, amely részletesen bemutatja az erdőhorváti lakóházat:

 

Az adás során betekintést nyerünk Erdőhorváti évszázados történelmébe a lakóházban élők életmódjának bemutatásával. A Szentendrei Skanzen útján keresztül egy gondosan rekonstruált Erdőhorváti lakóház elevenedik meg, mely nem pusztán egy ház, hanem egy időkapu, visszarepítve bennünket a múltba.

Az Erdőhorváti lakóház látványában és részleteiben feltárul a település építészeti öröksége, a tradicionális falusi élet mindennapjai és az egykori lakók tevékenységei. A műsor lehetővé teszi a nézők számára, hogy megismerjék az erdőhorváti emberek életét, és részt vegyenek a híres Erdőhorváti perec készítésének folyamatában. Az Erdőhorváti perec nem csupán gasztronómiai élvezet, hanem a település kulináris örökségének is szerves része.

Erdőhorváti_perec_dgy_13730.jpg

A műsor emellett bemutatja Erdőhorvát történelmi és kulturális örökségét is. A közvetlen környezetében található városok, mint Sárospatak és Tokaj, valamint a Tokaji borvidék kiváló borai, például a tokaji aszú vagy szamorodni, mind hozzátartoznak a település gazdag örökségéhez. A környező Zempléni erdők pedig nemcsak a vadászat szerelmeseit vonzzák, hanem a természetet szeretők számára is lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az adás egy különleges időutazás, ahol a múlt érintése mellett megismerhetjük a népi kultúra gazdag világát, hagyományait, és olyan mesterségeket, melyek mára már kevésbé ismertek. Ne maradjon le erről a lenyűgöző utazásról, fedezze fel Erdőhorvát varázsát!

Szólj hozzá

blog utazás magyarország tokaj természet természetvédelem gasztronómia tokaji bor szentendre perec nature vidék sátoraljaújhely sárospatak tokaji aszú skanzen zempléni Zemplén Erdőhorváti Tokaj-Hegyalja külöleges