2024. jan 04.

Az Északkeleti Kincs: Erdőhorváti Megközelítése a Zempléni-hegység Szívében

írta: Erdőhorváti
Az Északkeleti Kincs: Erdőhorváti Megközelítése a Zempléni-hegység Szívében

Erdőhorváti egy kis község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Sárospataki járásban. Fekvése igencsak különleges, hiszen a festői Zempléni-hegységben található, ami a Tokaji borvidék része. Pontosabban a Tolcsva-patak völgyében fekszik, ami tovább növeli a település báját. Miskolctól mintegy 70 kilométerre északkeletre található, míg a legközelebbi város, Sárospatak, mindössze 20 kilométerre nyugatra helyezkedik el, így könnyen megközelíthető.

A község határában több szomszédos település található: északon Háromhuta, keleten Komlóska, délen Tolcsva, délnyugaton Olaszliszka és Erdőbénye, nyugaton Baskó, északnyugaton pedig Mogyoróska. Ezek a községek gazdagítják a környék kulturális és természeti sokszínűségét.

Erdőhorváti közúton érhető el legkönnyebben. A Zempléni-hegységet átszelő 3716-os úton lehet megközelíteni, Tolcsva vagy Háromhuta (Óhuta) érintésével. A település központjában egy elágazás található, ahol a 134-es számú mellékút indul, amely a zsákfalunak számító Komlóskára vezet. Ez az útvonalak biztosítják a község könnyű elérhetőségét és a környék bejárását.

Erdőhorváti község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyezkedik el, a Sárospataki járás részeként. A település egyedi fekvése a Zempléni-hegységben található, amely a híres Tokaji borvidék szívében van. Ez a festői helyszín a Tolcsva-patak völgyében terül el, így gyönyörű természeti környezet veszi körül. Miskolctól körülbelül 70 kilométerre északkeletre, míg Sárospatak városától 20 kilométerre nyugatra fekszik, ami megkönnyíti a közlekedést.

 

Erdőhorvátit északon Háromhuta, keleten Komlóska, délen Tolcsva, délnyugaton Olaszliszka és Erdőbénye, nyugaton Baskó, északnyugaton pedig Mogyoróska községek veszik körül. Ezek a szomszédos települések gazdagítják a környék kultúráját és történelmét.

A combined artistic image of Erdőhorváti village, blending a scenic view and a map-style illustration. The scenic view shows the picturesque village in the Zemplén Mountains with traditional red-tiled houses, lush green forests, and rolling hills. The map-style elements should be integrated artistically, highlighting the location in the Tokaj wine region, the Tolcsva stream valley, and the surrounding villages: Háromhuta, Komlóska, Tolcsva, Olaszliszka, Erdőbénye, Baskó, and Mogyoróska. Include symbols for key landmarks and roads like the 3716 road and the side road to Komlóska.

A község legkönnyebben közúton közelíthető meg. A 3716-os úton lehet elérni, amely átszeli a Zempléni-hegységet, érintve Tolcsvát és Háromhutát (Óhuta). A község központjában elágazik a 134-es számú mellékút, amely Komlóskára, egy zsákfaluba vezet. Ez az úthálózat biztosítja Erdőhorváti egyszerű megközelítését és a környék felfedezését.

Szólj hozzá

blog utazás magyarország túra természet természetvédelem gasztronómia tokaji bor vidék sátoraljaújhely sárospatak tokaji aszú hegység kőzet Zemplén Erdőhorváti Tokaj-Hegyalja külöleges