2024. jan 05.

Kőből Épült Hit: Erdőhorváti Templomok Története

írta: Erdőhorváti
Kőből Épült Hit: Erdőhorváti Templomok Története

Erdőhorváti, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Zemplén hegyvidék szívében található, ahol a Tokaj-Hegyalja vidékének bájos szépsége összefonódik a település gazdag vallási kulturális hagyományaival. A falu büszkélkedhet három különböző vallási közösséggel, és három templommal, melyek szerves részét képezik Erdőhorváti szellemi és történelmi arculatának.

Az Erdőhorváti Szent Kereszt római katolikus templom ünnepélyes szentélyként emelkedik ki, jelentős vallási központként szolgálva a településen élők számára, akik közül többségben vannak a római katolikus vallást követő hívek. Ezt a csodálatos épületet 1787-ben emelték, egykor egy fa templom helyén, neobarokk stílusban, és ma is gazdag történelmi múltat, valamint művészi örökséget őriz meg részletgazdag oltárokkal, faragott elemekkel és mennyezeti freskókkal.

Ez a szakrális hely nem csupán vallási jelkép, hanem a közösség számára szilárd és szent tér is, ahol az emberek összegyűlnek imádkozni és ünnepelni. A Szent Kereszt templom méltóságával és szépségével szolgálja a közösséget, és megőrzi azt a szent atmoszférát, amelyben az imádság és az ünneplés egyesül.

romai-katolikus-templom-erdohorvati-39758-1-o.jpg

Az Erdőhorváti "Istenszülő öltönyének elhelyezése" görögkatolikus templom egy különleges és tiszteletreméltó szentély, mely Erdőhorváti görög katolikus közösségét szolgálja. Az épület az elkötelezett hívők második otthona, ahol az istentiszteletek, keresztelők és más vallási események nagy méltósággal zajlanak. Az egyedi építészeti stílus és a gazdag ikonográfia kifejezi a keleti keresztény hagyományokat, melyek oly fontosak a görögkatolikus közösség számára.

E templom alapkövét a két világháború között helyezték el, és fundamentumát közvetlenül a második világháború előtt kezdték meg. Az építési folyamat a hetvenes években folytatódott, köszönhetően a helyi közösség áldozatkész közreműködésének és az erdőhorváti hívek összefogásának. Az épület nem csupán falakból és kövekből áll; ez egy közösségi erőfeszítés és az elszántság szimbóluma.

Erdőhorváti legfiatalabb templomaként, valamint a felekezet legkisebbiként ez a templom kiemelkedik, mint a hit és közösség meghitt oázisa. A "Istenszülő öltönyének elhelyezése" templom magában hordozza a közösség erőfeszítéseit, és büszkén áll azoknak szolgálatában, akik imáikkal és hűségükkel tartják életben a hagyományokat.

 

Erdőhorváti_görög_katolikus_templom.jpg

 

Az erdőhorváti református templom méltóságteljes szentély, mely évszázadok óta szolgálja a helyi vallási közösséget. Az épület 1789-ben lett kész, és az idők során a hit és imádság színterévé vált, valamint olyan fontos események helyszínévé, mint a keresztelők és esküvők. A templom építészeti neoklasszicista vonásokkal rendelkezik, tükrözve a helyi református közösség identitását és büszkeségét.

A templom története szorosan kapcsolódik a XVI. századi reformációhoz, amikor a lakosság református hitre tért, és használatba vette az idővel épült középkori templomot. Az épület sorsa többször változott a különböző vallási változások miatt, de 1785-90 között új templomot építettek, amely a katholikusok által visszaadott haranggal együtt állt fel.

Az 1889-ben hozzáépített torony és a 1910-11-ben épített új templom az erdőhorváti református közösség hitének és elszántságának a jelképe. Az épület északi vége a nyolcszög három oldalával zárul, és a mennyezet sík, vakolt. Az úrasztal carrarai fehér márványból készült, különleges és szent helyet teremtve az istentiszteletekhez.

Az erdőhorváti református templom története egyúttal a közösség kitartását, hűségét és összetartozását tükrözi. Az idők során, az 1960-ban elkészült újabb harang is az elkötelezett hívek áldozatkészségét és tiszteletüket fejezi ki, bizonyítva, hogy az erdőhorváti református közösség továbbra is szilárdan áll az ősi hit és értékek mellett.

reformatus-templom-Erdőhorváti-39757-1-o.jpg

Erdőhorváti templomai nem csupán építészeti alkotások, hanem a közösség életének és kulturális identitásának is meghatározó jelképei. Az istentiszteletek, vallási ünnepségek és más események révén a templomok összekötik és megerősítik a közösséget. Ezek az épületek nem csupán vallási központok a helyiek számára, hanem szent helyek, ahol a közösség összetartó ereje megnyilvánul, és ahol a múlt és a jelen találkoznak. Az erdőhorváti templomok évszázadok óta szolgálják és formálják a település spirituális és kulturális arculatát.

Szólj hozzá

blog utazás magyarország tokaj vallás természet természetvédelem tokaji bor nature vidék sátoraljaújhely sárospatak tokaji aszú zempléni Zemplén Erdőhorváti Tokaj-Hegyalja