2024. jan 12.

Erdőhorváti görögkatolikus temploma az Istenszülő öltönyének elhelyezése- templom

írta: Erdőhorváti
Erdőhorváti görögkatolikus temploma az Istenszülő öltönyének elhelyezése- templom

Erdőhorváti görögkatolikus temploma az Istenszülő öltönyének elhelyezése- templom

Erdőhorváti, a kis település a zempléni vidéken, büszkén hordozza magán a görögkatolikus hit és hagyományok szellemiségét. Az itteni közösség mély elkötelezettséget mutat az egyházi élet iránt, és ezt a hűséget tükrözi az Istenszülő öltönyének elhelyezése-templom, valamint a pár éve felújított haranglába is.

A templom története mélyen gyökerezik, és az alapokat még a két világháború között helyezték el. A templom fundamentumát közvetlenül a második világháború előtt kezdték építeni. Azonban a folyamat hosszú időt igényelt, és a hetvenes években, az összefogásnak és az erdőhorváti hívők társadalmi munkájának köszönhetően folytatódhatott.

Az Istenszülő öltönyének elhelyezése-templom számos évtizedes munka eredménye, ahol a helyi közösség tagjai, köztük mindössze 146 fő görögkatolikus hívő, együtt dolgoztak az építésen. A templom nem csupán vallási közösségként, hanem mint a település szívének szimbóluma is szolgál.

Ez a templom Erdőhorváti legfiatalabb temploma, és bár a felekezet mérete viszonylag kisebb a nagyobb városokhoz képest, mégis rendkívül fontos szerepet játszik a közösség életében. Az itt élők számára a templom nem csak imahely, hanem olyan hely is, ahol a hitüket ünnepelhetik és közösségben lehetnek egymással.

A templomot közadakozásból és a helyi hívek adományaiból építették fel, ami azt mutatja, hogy a közösség összetartó és elkötelezett a hagyományok és vallási értékek ápolása iránt. A településnek szüksége volt egy olyan helyre, ahol egyesülhet a hit, és ez a templom a város egyedülálló szellemét hordozza magán.

A felújított harangláb is jelképes jelentőségű a közösség életében. A harangok hagyományosan fontos szerepet játszanak a vallási és közösségi események jelzésében. A felújítás nemcsak a harangok technikai állapotát javította, hanem hozzájárult a település hangulatának és atmoszférájának javulásához is.

Az Istenszülő öltönyének elhelyezése-templom és a felújított harangláb mind a múlt, mind a jelen egyesítő pontjai Erdőhorváti közösségében. Ezek a létesítmények nemcsak vallási funkciót látnak el, hanem olyan helyek is, ahol a közösség tagjai találkozhatnak, együtt ünnepelhetik az eseményeket, és megőrizhetik az identitásukat és hagyományaikat. A templom és a harangláb egyaránt emlékeztetnek arra, hogy a hit és az összetartás ereje milyen fontos a közösségek számára, különösen egy olyan kis településen, ahol mindenki ismer mindenkit, és a közösségi élet szorosan összefonódik a vallási gyakorlattal.

mti-foto-nev1ae1psnlkahvvtmpsvzy1b0tlvgjwtllqt05awfplqw9tyuvbzwxqcz0.jpg

Forrás:

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Készítette: Jászai Csaba

Tulajdonos: Jászai Csaba
Szólj hozzá

utazás vallás vidék zempléni Zemplén Erdőhorváti Tokaj-Hegyalja