2024. jan 05.

A búbos kemencében készült finomságok: Erdőhorváti Perecek Egyedülálló Varázsa

írta: Erdőhorváti
A búbos kemencében készült finomságok: Erdőhorváti Perecek Egyedülálló Varázsa

A búbos kemencében készült finomságok: Erdőhorváti Perecek Egyedülálló Varázsa

Az erdőhorváti búbos kemence az erdőhorváti perec hagyományos sütésének egyik fontos eleme. Ez a különleges kemence segít a perecek elkészítésében, és a helyi hagyományokat őrzi meg.

A búbos kemence nevét a különleges kialakításáról kapja, ami a kemence tetején lévő, domború formájú, "búbos" részről származik.

na37142.jpg

Kép forrása: Magyar Nemzeti Digitális Archivum

 

Az erdőhorváti perec elkészítése hagyományos és kézi munkafolyamatokat igényel. Először a tésztát kézzel formázzák kis karikákra. A kis karikákat aztán vízben megfőzik, majd a búbos kemencében sütik meg. A sütés során a perecek lekerülnek a kemence aljára, ahol forgatás mellett szép ropogósra sülnek.

Ez a fajta kemence hozzájárul az erdőhorváti perecek különleges ízéhez és textúrájához. A hagyományos elkészítés és a búbos kemence használata teszi ezt a ropogtatnivalót egyedivé és népszerűvé a térségben.

Az erdőhorváti perec hagyományai és a búbos kemence használata olyan elemek, amelyek a helyi kulturális identitáshoz és hagyományokhoz kötődnek, és hozzájárulnak a település különleges jellegéhez.

Erdőhorvátiban, ahol hagyományok és gasztronómia találkoznak, egy különleges sütési módszer alkotja a híres erdőhorváti perecet. Évszázadok óta az asszonyok ápolják és őrzik ezt az őszi hagyományt, amely a búbos kemencében történő sütést jelenti.

A búbos kemence, mint hagyományos sütőberendezés, megkülönböztető formájával és funkcionalitásával kiemelkedik a modern kemencéktől. Ez egy valóságos mesterség, amely generációról generációra öröklődik, és Erdőhorváti szívében kulcsszerepet játszik. Az asszonyoknak itt nemcsak a sütés, hanem a közösség összehozása is fontos.

Az erdőhorváti perec elkészítéséhez először a tészta készül el. A helyi asszonyok a legfinomabb liszteket, friss tejtermékeket és gazdag házi tojást választják, hogy ízletes, omlós tésztát alkossanak. Ezután következik a tészta formázása, ami a perec egyedi jellegét adja. Az asszonyok ügyesen formálják a tésztát kerek vagy ovális pogácsákra, majd azokat egyedi perecvágókkal díszítik.

A búbos kemence előkészítése is egyfajta művészet. Az asszonyok gondoskodnak róla, hogy a fa megfelelő módon helyezkedjen el a kemencében, elérve a megfelelő hőmérsékletet. Amikor a fa elégetése után a kemence megfelelő hőmérsékletre melegszik, az asszonyok ügyesen helyezik be a forró kemencébe a perecekkel teli tepsiket.

A sütés a búbos kemencében különleges ízt és aromát kölcsönöz a pereceknek. A kemencéből áradó meleg és a fafüst enyhe füstös ízt ad a pereceknek, amelyek így valóban autentikus és különleges ízvilágot kapnak.

Amikor kinyitják a búbos kemence ajtaját, a friss, illatos perecek csábítóan néznek ki. Az aranybarna szín és ropogós állag messziről elárulja, hogy ezek az erdőhorváti perecek nem csupán péksütemények, hanem egy hagyomány, egy közösség összetartó ereje és az asszonyok ügyességének kifejeződése.

Az erdőhorváti asszonyok ezt a hagyományt nem csak azért őrzik, hogy elkészüljenek a perecek, hanem azért is, hogy átadják a következő generációnak. A búbos kemence nem csupán egy sütőeszköz, hanem egy közösségi tér, ahol az asszonyok nemcsak a tudásukat, hanem történeteiket és tapasztalataikat is megosztják egymással.

Ezek az erdőhorváti perecek, amelyek búbos kemencében készülnek, nem csak finomak, hanem a teljes kulturális örökség részei. Azok, akik megkóstolják ezeket a pereceket, valódi ízbomba élménnyel gazdagodnak, és betekintést nyernek Erdőhorvát hagyományaiba és közösségi életébe.

dji_20240110085003_0018_d.JPG

Szólj hozzá

magyarország gasztronómia perec vidék zempléni Zemplén Erdőhorváti Tokaj-Hegyalja külöleges