2024. jan 05.

Erdőhorváti Áramellátásának Forradalma: A Közösségi Villamosítás és Modernizáció

írta: Erdőhorváti
Erdőhorváti Áramellátásának Forradalma: A Közösségi Villamosítás és Modernizáció

Erdőhorváti községben a villamosítás mérföldköve pontosan 1962. október 26-án érkezett el, amikor a villanyszerelők sikeresen befejezték a település áramellátását. Ez a dátum különösen fontos eseményként rögzült a község történetében és lakóinak életében. Az addigi időszakban a község lakói olajlámpák, gyertyák és egyéb hagyományos világítási módszerek segítségével világítottak, de az áram bevezetése alapjaiban változtatta meg az életüket.

Az ÉMÁV villanyszerelői a villamosítási munkák során számos technikai és logisztikai kihívással szembesültek. Először is, meg kellett tervezniük és kiépíteniük a távvezetékek hálózatát, amelyek hatékonyan és megbízhatóan szolgálták ki a települést. A hálózat kiépítése precíz mérnöki munkát és gondos kivitelezést igényelt, amely során minden részletre oda kellett figyelniük.

A villanyszerelők szoros együttműködésben dolgoztak az önkormányzattal, a helyi közösséggel és az ÉMÁV vezetőségével annak érdekében, hogy az építkezési munkálatok zökkenőmentesen haladjanak. Az erdőhorváti lakosok lelkesen fogadták a villamosítás hírét, és aktívan közreműködtek az ÉMÁV csapatával, hogy minél hamarabb élvezhessék az áram nyújtotta előnyöket.

Az áramszolgáltatás bevezetése nemcsak a világítást és a háztartási eszközök használatát tette lehetővé, hanem jelentős mértékben hozzájárult az ipar és a mezőgazdaság fejlődéséhez is. Az árammal működő gépek és berendezések hatékonyabbá tették a termelési folyamatokat, elősegítve a gazdasági növekedést és a foglalkoztatás bővítését.

Erdőhorváti villamosítása nemcsak technológiai fejlődést hozott a faluba, hanem jelentős gazdasági és társadalmi változásokat is előidézett. Az ÉMÁV villanyszerelői elhivatott munkájukkal és szakértelmükkel biztosították, hogy az áram mindenki számára elérhetővé váljon, és hogy Erdőhorváti is bekapcsolódjon a modern világ vérkeringésébe.

Fotó forrása: MTI Fotó: Birgés Árpád

Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum

Szólj hozzá

vidék zempléni Zemplén Erdőhorváti Tokaj-Hegyalja