2024. jan 05.

Erdőhorváti: Urbanizáció és Elektrifikáció – Az Modernizáció Felé Tett Lépések

írta: Erdőhorváti
Erdőhorváti: Urbanizáció és Elektrifikáció – Az Modernizáció Felé Tett Lépések

"Erdőhorváti: Urbanizáció és Elektrifikáció – Az Modernizáció Felé Tett Lépések"

 

 

Erdőhorváti, egy kis település Borsod megyében, ahol a modernizáció és a technológiai fejlődés lassabb ütemben érkezett meg, mint a nagyobb városokba. A falu gazdag történelemmel és hagyományokkal rendelkezik, és a villamosítás e pillanata mérföldkővé vált a település életében.

 

A mögöttes történet kifejezi a falusi élet valódi esszenciáját és az időszak sajátosságait. Az 1960-as évek elején, így Erdőhorvátiban is, a petróleumlámpák és gyertyák világították be a lakóhelyeket, amikor a nap lement. A villanyáramhoz való hozzáférés nem csak technológiai fejlődést, hanem a mindennapi élet jelentős változását is jelentette.

 

A villamosítás egy település számára nem csupán a technológiai fejlődésről szól, hanem az életminőség és a mindennapi kényelem szintjének emeléséről is. A kép azt mutatja, hogy a falu lakói már megtalálták az életük módját, még akkor is, ha a fény hiányzott a villanyáram formájában.

 

A villamosítás elérése nem volt egyenletes az ország minden területén, és Erdőhorváti az utolsók között következett be Borsod megyében. Ez az esemény azonban jelentős mérföldkő volt a település modernizációjában. A villanyárammal való ellátás lehetővé tette az otthonok és az üzletek világítását, az elektromos eszközök használatát, és az élet minden területén bekövetkező kényelmi fejlődést.

 

 

A kép egyben a családi összetartozás és a generációk közötti kapcsolat szép pillanatát is megörökíti. Kocsis Zsuzsika és nagymamája együtt, a petróleumlámpa fényénél ülve, együtt élvezik az olvasás örömét. Ez a pillanat a hagyományok és az értékek átörökítésének szép példája, és bemutatja, hogyan alkalmazkodott a falu a változó körülményekhez és technológiai fejlődéshez. A kép egy olyan időszakot örökít meg, amikor a modernizáció még lassan, de biztosan megérkezett Erdőhorváti életébe, és a villamosítás fénye kibővült a falu mindennapjaival.

 

Forrás

MTI Fotó: Birgés Árpád

Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívumarchívum

Szólj hozzá

magyarország zempléni Zemplén Erdőhorváti Tokaj-Hegyalja külöleges